Witaj, zapraszamy do rejestracji w Społeczność Polskich Internautów ProjektPI.

Reformy Polski a polityka monetarna państwa.

O:Reformy Polski a polityka monetarna państwa.

Postprzez IRN » 15 Sie 2009, 18:22

Istar napisał:
Całkowicie się zgadzam. Czas skończyć z tym niewolnictwem.

Pieniądz powinien mieć pokrycie. W złocie lub srebrze. W czymkolwiek.

A może WRESZCIE pokrycie pieniądza w PKB, w naszej pracy, czasie, majątku, produkcji, towarze, usługach, w tym w efekcie spodziewanych profitów z inwestycji typu nie kantor walut, ale huta, kuźnia, pracownia jakiegoś rzemiosła?

Czymże jest złoto? Zwykły metal mało przydatny w gospodarce, znacznie cenniejsza jest miedź. Złoto jest czarem diabła na ludzkości, zaczadziło nam umysły już tysiące lat temu i tak zostało.

Poprzyjcie nasz projekt credo, non profit system, to ważny eksperyment, jeżeli się uda, to skutki projektu będą ogólnokrajowe. To najbardziej złożona koncepcja LETS na świecie.

Daję dwa linki do prac magisterskich o barterze, tamże jest sporo ciekawostek.

Idea BARTER SYSTEMU w opracowaniu magisterskim.

Szanowni Państwo, mamy przyjemność poinformować o publikacji pracy magisterskiej poświęconej tematyce BARTER SYSTEMU. Mamy dodatkowy powód do dumy, jako że byliśmy bezpośrednią inspiracją do powstania tego wielce użytecznych opracowań, a także aktywnie uczestniczyliśmy i wspomagaliśmy autorów w ich tworzeniu.

Pliki do pobrania:

Barbara Placzek (956.00 kB) http://www.bartersystem.pl/serwis/file/28/praca%20magisterska%20-%20Placzek.doc
Kamil Kruk (942.01 kB) http://www.bartersystem.pl/serwis/files/50/Kamil%20Kruk.pdf

http://www.bartersystem.pl/serwis/aktua ... =138&wid=2

Kluczem do rozwoju Polski jest pieniądze bez lichwy, bez odsetek, dostępność pożyczek, oraz pieniądz obrotowy w misji LETS, który nie może być gromadzony, np raz w roku jest wymieniany, nie ma oprocentowania itd System taki powinien być non profit, nie wolno pobierać opłaty za oddychanie, tak samo jest z pieniądzem - system powinien być naszą własnością wspólną. Trzeba zrozumieć czym jest pieniądz, nie jest domem, bogactwo należy gromadzić w przynoszących dochody inwestycjach prawdziwych, a spekulacje, lichwa, złoto nie przenosi nic dobrego ludzkości. Miliard w złocie jest niewielką bryłą złota, a to mogłaby być cegielnia, fabryka domów. Mieszkań zawsze mało, ale dlaczego? Bo pożyczki hipoteczne są drogie, lichwiarskie i zbyt krótkie, już nie starcza 30 lat, trzeba 40-50, może nawet 100 lat. Niespłacone mieszkaniem jest towarem do obrotu, nie ma problemu.

Nie mogą też pieniądze wyciekać zagranicę, to złe gospodarzenie, ale skoro ........ nami rządzą to cóż można od nich wymagać. Kiedy kolejny krach złotówki będzie? Bawią się kursem jak klockami lego.

Obalam zatem tezę o parytecie złota, nie tędy droga, zwłaszcza że my nie mamy złota wcale.

Pieniądza ma być tyle żeby gospodarka funkcjonowała między stanem deflacji, a inflacji w kroczącym wzrośnie PKB, w razie kryzysu, stagnacji nieco mniejszym, przy prosperity ponad 10% Nie jest normalną sytuacją że ktoś na biznes nie jest wstanie pożyczyć pieniędzy, czy na mieszkanie, czy samochód. Nie wolno pożyczać np pod grę na giełdzie itd
Awatar użytkownika
IRN
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

O:Reformy Polski a polityka monetarna państwa.

Postprzez konard kubiak » 19 Wrz 2009, 00:55

Krótkowzroczna jest dyskusja o "polskim" pieniądzu i reformach Polski w czasach, kiedy towar rynkowy krąży po świecie. Unia monetarna jest koniecznością dla wszystkich. Skoro będziemy potrafili w ten sposób myśleć, należy przyjrzeć się logicznym, uczciwym rozwiązaniom, które spowodują, że kapitałem będzie działanie ludzkie (praca) a nie materiały typu węgiel, ropa,gaz, papier i farba (potrzebne do drukowania pieniędzy),czy złoto, miedź i inne metale. Lichwa rozwinięta przez niedostatek, media i szybką komunikację, poniosła klęskę z powodu niewypłacalności. Nowy system wielokrotnie tutaj omawiany przez "ekspertów ekonomi" polegający na bezprocentowych kredytach i zachęcaniu takimi do inwestycji i pracy spowoduje samodzielne myślenie i aktywność polityczną społeczeństw. Aktywność ta pozbawi "pracy" ekspertów-magistrów,doktorów i profesorów praw ekonomi politycznej zrzeszonych dzisiaj w sekciarsko-politycznych mafiach finansowo rządzących, odznaczanych nie tylko orderami ,ale "pomazanych" nieuzasadnionym demoralizującym bogactwem. Nowa demokracja finansowa dopracowana praktyką, a nie teorią spowoduje ,że ludzie będą tylko bogatsi i mniej bogaci a nie krezusi i nędzarze. Takie rozwiązania są dla obu stron nie tylko konieczne, ale korzystne !
Tak ja to widzę,
pozdrawiam
konrad.
Awatar użytkownika
konard kubiak
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Odp.: Reformy Polski a polityka monetarna państwa.

Postprzez Mirek » 27 Gru 2009, 02:04

Witam.
Pieniądz bezodsetkowy, a zwłaszcza lokalny m.in. stosowany przez stowarzyszenia barterowe z ich własnymi walutami lokalnymi stoi w jawnej sprzeczności z na siłę lansowaną teorią o konieczności wspólnej waluty. Wspólna waluta jest tylko elementem ucieczki do przodu wielkiego kapitału spekulacyjnego, równie niebezpiecznym jak sama istota lichwiarskiego procentu z jego nadproporcjonalnym wzrostem wykładniczym.
Mamy już (tak mi się zdaje) świadomość, że politycy w dzisiejszych czasach są na usługach tegoż kapitału i tak grają jak im ten kapitał rozda karty.
(vide Marcinkiewicz-Golden Sachs, MFW-Belka czy wiele wiele innych)
Naiwnością jest zatem twierdzenie, że pieniądz na usługach tegoż kapitału może nam - jednostkom w w czymkolwiek się przysłużyć poza wzrostem długu, widmem kryzysu i upadłości.
Euro to tylko kolejny gwoźdź do trumny.
A propos dyskusji na temat pieniądza bezodsetkowego. Jestem za. Jestem gotów przystąpić do każdej inicjatywy zmierzającej do rozwoju tej idei.
Zostań niewolnikiem...weź kredyt. :lol:
Zostań niewolnikiem ! Weź kredyt.
Awatar użytkownika
Mirek
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez wolfik22 » 27 Gru 2009, 02:26

No właśnie, też mnie interesuje teoria pieniądza bezodsetkowego. Dlatego dobrze by było gdyby założyciele stowarzyszenia wypowiedzieli się, w jaką stronę będą podążać? Co konkretnie zamierzają robić? Czy mają jakieś cele polityczne? Czy zamierzają promować ideę pieniądza bezodsetkowego czy nie?
Awatar użytkownika
wolfik22
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

Postprzez qba56 » 27 Gru 2009, 21:22

wolfik22:
Dlatego dobrze by było gdyby założyciele stowarzyszenia wypowiedzieli się, w jaką stronę będą podążać? Co konkretnie zamierzają robić?

A co ty jako użytkownik zamierzasz robić? Przecież to nie założyciele będą nadawać jakikolwiek kierunek lecz użytkownicy wg czystych demokratycznych zasad.
A jeżeli chodzi o założycieli to... to są tylko osoby które pomogli (z własnej nieprzymuszonej woli) spełnić wymogi prawne do zarejestrowania Stowarzyszenia (15 osób)
Gdyby była taka potrzeba to ja nawet byłem skłonny zrobić łapankę na ulicy aby tyle osób zebrać . Ale nie było potrzeby - przyjechało tyle osób ile trzeba było.

Moje osobiste zdanie jeżeli chodzi o tak zwaną Demokrację Finansowa to jest bzdet.
Na ten temat wypowiadał się już Adam Duda. Potem na jego stronie wywiązała sie dyskusja na forum. Podaje link do tej dyskusji i zainteresowani mogą zrobić przegląd argumentów za i przeciw. Moje zdanie już zaprezentowałem.
http://www.adamduda.pl/2009/08/11/o-dem ... ojektpipl/
Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? ... Albert Einstein
Awatar użytkownika
qba56
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez Mirek » 27 Gru 2009, 23:17

Wybacz, ale już pierwsze zdanie p. Dudy
Nie tak dawno temu zostałem poproszony o ustosunkowanie się do dyskusji o demokracji finansowej na forum projektPI.pl. Jako, że nie czytałem nigdy o tej idei, swoją opinię wyraziłem na podstawie dyskusji, która odbywała się w wątku.

dyskredytuje go jako poważnego dyskutanta w temacie.

Organizowałem i realizowałem już wiele - często bardzo poważnych - tematów i zawsze, a to zawsze na początku większość osób to krytykanci, prześmiewcy czy szydercy,
zamknięci na nawet najbardziej oczywiste argumenty..
Każda teoria ma swoje wady i zalety, ta także, ale na pewno nie ma ich tyle, ile obecny system finansowego bandytyzmu. W Polsce też przed II wojną światową funkcjonowały kasy Stefczyka, których dalekim echem są obecne SKOK-i.
Masz moje gwarancje, że ten okres wróci. To jest wpisane w obecny system, którego zasadą jest okradanie biednych i dawanie bogatym.
Zostań niewolnikiem ! Weź kredyt.
Awatar użytkownika
Mirek
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

Postprzez qba56 » 27 Gru 2009, 23:40

Mirek Kilka cytatów z Ciebie:
zawsze na początku większość osób to krytykanci, prześmiewcy czy szydercy,

To jest wpisane w obecny system, którego zasadą jest okradanie biednych i dawanie bogatym.

Więc sam stosujesz metodę którą krytykujesz.
A może tak parę argumentów na obronę tez DF?
Dla mnie jest to zasada perpetum mobile - parę ustaw i zmian w prawie a wtedy szczęśliwość wszelaka dla wszystkich. Poczytaj wcześniejsze propozycje w tym temacie - zmienić ustawę o NBP i... żyć a nie umierać. Jeżeli ta dyskusja się rozwinie to przedstawię później kolejne punkty projektu Ustawy o NBP i jak one się mają do obecnej. Tyle, że wydawało mi sie, że dyskusja ta sie już wyczerpała a zwolennicy przenieśli sie na swoje inne fora. Ale każda polemika ma swoje dobre strony.
Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? ... Albert Einstein
Awatar użytkownika
qba56
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez wolfik22 » 28 Gru 2009, 01:54

Qba56 napisał(a):Przecież to nie założyciele będą nadawać jakikolwiek kierunek lecz użytkownicy wg czystych demokratycznych zasad

Ok, to teraz wyjaśnij mi proszę kto ustala te zasady, w jaki sposób użytkownicy będą wybierać kierunek, czy wyznaczony jest jakiś harmonogram?
Harmonogram by się przydał bo na chwilę obecną nie wiadomo czy ten kierunek będzie ustalony przez miesiąc, rok, czy przez następne dziesięć lat.
Qba56 napisał(a):A co ty jako użytkownik zamierzasz robić?

Gdybym bym członkiem stowarzyszenia to robił bym to co wcześniej już napisałem czyli np. pisał zaproszenia do współpracy przy akcjach stowarzyszenia, zbierał podpisy pod obywatelskimi projektami ustaw, zapraszał ekspertów do konsultacji, mógłbym reprezentować w radio lub tv stowarzyszenie, mógłbym pisać artykuły do lokalnych gazet, mógłbym wysyłać zapytania do urzędów w ważnych sprawach społecznych.

Tylko by robić takie rzeczy non-profit trzeba wiedzieć dla kogo i poco się to robi. Dlatego teraz publicznie konfrontuje zebrane informacje. I powiem Ci, że to co widzę nie napawa mnie optymizmem.
Awatar użytkownika
wolfik22
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

Postprzez qba56 » 28 Gru 2009, 11:54

Tylko by robić takie rzeczy non-profit trzeba wiedzieć dla kogo i poco się to robi.

Na Twoje wątpliwości przedstawiam mój punkt widzenia:

1. Dla kogo? - dla siebie
2. Po co? - patrz punkt pierwszy.

A z jakich motywów? Dla wygody, bo lubię i chcę żyć w Państwie normalnym a nie w piaskownicy zakompleksionych "polityków" (cudzysłów niezbędny)
Awatar użytkownika
qba56
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez wolfik22 » 28 Gru 2009, 13:25

Na Twoje wątpliwości przedstawiam mój punkt widzenia:

1. Dla kogo? - dla siebie
2. Po co? - patrz punkt pierwszy.

A z jakich motywów? Dla wygody, bo lubię i chcę żyć w Państwie normalnym a nie w piaskownicy zakompleksionych "polityków" (cudzysłów niezbędny)

qba56 jeśli myślisz, że taka retoryka przyciągnie nowych aktywnych członków do stowarzyszenia to się grubo mylisz.
Widzę, że musisz empirycznie doświadczyć indolencji jaka zapewne czeka stowarzyszenie. Przy tak niejasno określonej formule nikt nie zdecyduje się na działalność non-profit w stowarzyszeniu.

Na bank będziesz miał taką sytuację, że za friko nikt nie będzie chciał się czegokolwiek tknąć i twoja retoryka, że robi to dla siebie nic tutaj nie pomoże.

Ja Ci tego nie wytłumaczę, sam będziesz musiał się o tym przekonać na własnej skórze.
Awatar użytkownika
wolfik22
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ministerstwo finansów

• Reklama
Pomóż powodzianom
Portal ProjektPI nie bierze odpowiedzialności za informacje zawarte w tematach tu poruszanych.
Pamiętaj więc, że zawartość każdego postu na tym forum wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów, moderatorów, webmasterów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności.