Witaj, zapraszamy do rejestracji w Społeczność Polskich Internautów ProjektPI.

PROJEKT NAPRAWY PAŃSTWA. PROJEKT PI

Archiwa tematów

Odp.: PROJEKT NAPRAWY PAŃSTWA. PROJEKT PI

Postprzez qba56 » 13 Gru 2009, 22:09

Uważam tak jak Ty, że forum to jest mało do zdobycia poparcia. Forum to jest tylko narzędzie dla użytkowników, to jest platforma do stworzenia wspólnymi siłami programu o co tak naprawdę nam chodzi. Czyli taktyki i strategii które doprowadza do finału jakim jest nasz własny głos sprawach dla nas obywateli priorytetowych. Bo do tej pory liczymy tylko na dobrą wolę polityków. W kampanii wyborczej wszyscy obiecują nam cuda, lecz żaden z nich nie wierzy we własne słowa. Po prostu on nie może spełnić swoich obietnic. Nie to, że nie chce, ale nie może. Poseł w obecnym parlamencie jest tylko narzędziem do wciskania przycisku ZA, PRZECIW, WSTRZYMUJE SIĘ OD GŁOSU. To jest przedłużenie łapki wodza partyjnego. Dlatego będę oponował przed listą życzeń które będą się tutaj pojawiały bez rozwinięcia myśli jak dane życzenie spełnić. bo będziemy przypominali kandydatów na posłów w czasie kampanii wyborczej obiecujących gruszki na wierzbie.
Bardzo mnie interesuje, jak kandydaci na Prezydenta RP w przyszłych wyborach będą zachęcali nas do wyboru. Co będą obiecywali. Bo tak naprawdę mogą obiecać tylko stosowanie Veta, bo nic innego nie mogą.
wolfik22:
forum to troche malo do zdobycia szerszego poparcia spolecznego dlatego pytam sie co poza forum? ktos ma jakis pomysly?

W skrócie zawarłem koncepcje tutaj:
priorytety-t14741.html#p17039

A nim odpowiemy na pytanie KTO z nas do Parlamentu, najpierw ustalmy CO tam chcemy zrobic. Istnieje pewna logika postępowania. To jest długofalowa przygoda. Bozia dała nam mózgi więc wykorzystajmy to.
Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? ... Albert Einstein
Awatar użytkownika
qba56
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez Erni » 14 Gru 2009, 00:03

wolfik22 napisał:
mniemam ze tylko user erni ma takie ambicje

Niestety muszę Cie wolfik22 rozczarować, gdyż nie mam ambicji by zostać parlamentarzystą.
Jestem patriotą lokalnym. Mieszkam w Głogowie, bardzo mi się tu podoba i mam zamiar tu pozostać przez resztę swojego życia.
Awatar użytkownika
Erni
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

Postprzez wolfik22 » 14 Gru 2009, 18:35

§ 8
Stowarzyszenie realizuje swoje cele poprzez:
1. prowadzenie witryny internetowej Stowarzyszenia,
2. udostępnianie posiadanej platformy informatycznej innym organizacjom społeczno-politycznym,
3. szerzenie i popularyzacja wiedzy na temat nowoczesnych technik informatycznych, poprzez wydawanie publikacji i biuletynów,
4. organizowanie publicznych debat i konferencji

Patrzac na ten zapis w statucie odnosze wrazenie, ze stowarzyszenie nie bedzie realizowac zadnych celow politycznych.
qba56 napisał(a):...Czyli taktyki i strategii które doprowadza do finału jakim jest nasz własny głos sprawach dla nas obywateli priorytetowych...

niestety by glos byl widoczny musi byc reprezenowany przez jakis podmiot, a z tego co widze to stowarzyszenie nie bedzie reprezentowac, zadnych konkretnych rozwiazan systemowych.
Awatar użytkownika
wolfik22
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

Postprzez qba56 » 14 Gru 2009, 19:06

Tak. Istnieje pewna niejednoznaczność. Tyle, że zacytowałeś sposoby wprowadzania swoich celów przez Stowarzyszenie. Przeczytaj cele. Ale masz rację, nawet wśród użytkowników jest pewien podział czy powinno mieć konotacje polityczne czy nie. Zaczynem do powstania portalu Projekt PI jest właśnie stworzenie własnej, internautó reprezentacji w Parlamencie. Pomysł Stowarzyszenia pojawił się później jako jeden z instrumentów osiągania celów (w wyniku zawiłości prawnych co do finansowania - ja się na tym nie znam, są mądrzejsi) Koncepcji jest kilka. Przedstawialiśmy je na spotkaniu we Wrocławiu. Swego czasu był tutaj silny opór antypartyjny ale moim zdaniem (tylko moim osobistym) było to zlecone aby taki opór powstał. Przeczytaj koncepcje zaprezentowane we Wrocławiu:
pierwszy-zjazd-pi-t11059-220.html#p13822
pierwszy-zjazd-pi-t11059-230.html#p13846
pierwszy-zjazd-pi-t11059-230.html#p13877
pierwszy-zjazd-pi-t11059-230.html#p13897

Jeżeli masz inną to zaprezentuj. Co milion głów to nie jedna.
Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? ... Albert Einstein
Awatar użytkownika
qba56
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez wolfik22 » 15 Gru 2009, 04:03

Z tego co wyczytalem qba56, to jestes inicjatorem tego stowarzyszenia, zapewne bedziesz zasiadal w zarzadzie. Zatem musisz miec plan dalszego rozwoju stowarzyszenia.
Taki plan chyba powinien byc. To czy stowarzyszenie bedzie podejmowalo jakies inne incjatywy niz te opisane w statucie zalezy tylko i wylacznie od ciala kolegialnego jakim jest zarzad.
Jakie plany zatem ma zarzad na przyszlosc?
Awatar użytkownika
wolfik22
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

Postprzez qba56 » 15 Gru 2009, 11:35

Nie doczytałeś początku. Ja już wielokrotnie powtarzałem, że do zasiadania, piastowania, reprezentowania nie mam talentu ani predyspozycji. Mnie zależy na tym aby taki oddolny ruch powstał. Są młodsi, mądrzejsi, bardziej pragmatyczni. Mnie interesuje jednoosobowe Stowarzyszenie Miłośników Świętego Spokoju im. Felicjana Dulskiego. I z tego względu chcę aby moje Państwo było pozbawione egzotyki którą nierzadko obserwujemy na co dzień.
Wolfik, przecież sam widzisz, że obecny świat polityków jest bytem wyalienowanym. Od jakiegoś czasu słyszę, że posłowie są zaharowani... komisjami śledczymi. Czy do jasnej ch***ry nie mają już nic innego do roboty jak tylko brylować medialnie? Zobacz jak wyglądają badania prestiżu zawodów i jaką pozycję w tym rankingu posiadają posłowie. I taki pacjent ma mnie reprezentować i dbać o moje interesy? Sami weźmy swoją reprezentację. Bo na razie, przy obecnym systemie finansowania, posłowanie to nie jest służba tylko to jest źródło utrzymania nie tyle dla posłów co dla działaczy partyjnych. Im więcej posłów tym, większa dotacja. Dlatego niszowe partie nie chcą ordynacji większościowej bo w innym przypadku zamiast dostawać pensję jako działacz (z dotacji państwowej) będzie musiał szukać roboty a działalność partyjna to będzie tylko dodatek do życia. Czy nam ktoś płaci za to co tutaj robimy. To dlaczego my MUSIMY z naszych podatków opłacać ich "działalność". Cudzysłów niezbędny
Awatar użytkownika
qba56
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez Andrzej Zieliński » 15 Gru 2009, 13:11

mniemam ze tylko user erni ma takie ambicje

Wolfik postawą wyczekującą niczego nie zmienisz, swoją aktywnością na forum i rozsądnymi koncepcjami możesz także być pośród wybrańców PI.

Inicjatorem Stowarzyszenia jest grupa forumowiczów. Z incjatywy jednego z nich skończyło się czcze gadanie "a może by załozyć" i doszło w Łodzi do spotkania kilkunastu założycieli stowarzyszenia. Jeśli dobrze poczytasz stare posty dowiesz się że forma prawna (partia, fundacja czy stowarzyszenie) była żywo dyskutowana. Podobnie jak Statut Stowarzyszenia. Dlaczego stowarzyszenie? Ponieważ jest to najwygodniejsza/najtańsza dla członków forma wstępna dla formacji chcącej wywrzeć wpływ na aktualny stan Państwa. Formą docelową wywarcie czynnego legislacyjnego wpływu już nie lobbingu jest partia patrz § 50 Statutu. Rolą stowarzyszenia jest też stworzenie podwalin programowych dla partii i prowadzenie i forma prawna dla tego protalu Rozdział II par 8 Statutu.

Wracając do Qby. Qba będąc na spotkaniu w Łodzi zadeklarował opiekę nad procesem rejestracji Stowarzyszenia (mimo że bliżej jego koncepcji jest forma partii) i objął o ile pamiętam kierownictwo nad "zjazdem założycielskim" stowarzyszenia i zdaje się jest tez wpisany na potrzeby rejestracji jako zarząd (popraw mnie qba jeśli jest inaczej). Na tym jego formalna rola przywódcza się kończy (bez urazy Qba). Jedynymi formalnie zatwierdzonymi "funkcjami" na forum jest Koordynator ProjektPI i osoba od kontaktów z mediami (poszukaj na forum a znajdziesz kto to). Przywódcy powinni wyłonić się sami a raczej to my powinniśmy zadecydować którzy z nas zasługują, poprzez swoją elokwencję i poglądy, na reprezentowanie nas w parlamencie. Przywódcy to nie Zarząd więc nie możesz mylić w naszym wypadku tych dwóch określeń. Zarząd wybierzemy jak dostaniemy papier z sądu. I nie będą to wybory kapturowe ale publiczne mamy na forum takie możliwości.

Pytasz co ma robić stowarzyszenie. Bez ludzi i ich koncepcji nic nie będzie robić bo samą tabliczką nie może wojować. Do ciebie i do członków mieszkających niedaleko ciebie może należeć zainicjowanie akcji np. heppeningowej w realu (lub w necie), ale pamiętaj przy tym o ograniczonych możliwościach finansowych bo nikt nas nie sponsoruje. Sami się sponsorujemy ze składek dobrowolnych w imię zmian jakie chcemy osiągnąć. ForexReptile nazwał nas utopistami ale chyba nie rozumie a może nie chce zrozumiec całej tej karuzeli.

A teraz mówię swoim głosem i wracam do dyskusji jaką prowadziłem wcześniej. Popatrz Erni! rząd nas uprzedza w informatyzacji urzędów, pierwsze koty za płoty
http://wiadomosci.onet.pl/2095676,11,nowe_dowody_osobiste_zmienia_polske_tusk_szykuje_rewolucje,item.html
Andrzej Zieliński
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

Postprzez wolfik22 » 15 Gru 2009, 14:31

Wolfik postawą wyczekującą niczego nie zmienisz, swoją aktywnością na forum i rozsądnymi koncepcjami możesz także być pośród wybrańców PI.

To nie jest postawa wyczekujaca tylko proba ustalenia co zostalo zrobione. Postawe wyczekujaca raczej przyjeli zalozyciele stowarzyszenia.

Dla mnie plan rozwoju jest dosc prosty: zbiera sie grupa 3 osob o jasno nakreslonej oraz spojnej wizji politycznej oraz planu rozwoju organizacji, zaklada na wstepie stowarzyszenie zwyczajne.
Wokol tego zbiera zwolennikow, potem rejestrowane itd.

Te 3 osoby tworzyly by zarzad, jak i polityczna lokomotywe stowarzyszenia ktora pozwolila by sie rozpedzic organizacji. Czyli osobiscie kordynuja i reprezentuja idee na zewnatrz i tak przez kilka pierwszych lat.

To tak jak z zakladaniem firmy, przez pierwszych kilka lat trzeba wlozyc sporo wlasnej pracy pozniej firma prawie sama sie kreci.

Przywódcy powinni wyłonić się sami a raczej to my powinniśmy zadecydować którzy z nas zasługują, poprzez swoją elokwencję i poglądy, na reprezentowanie nas w parlamencie.

To jest wlasnie postawa wyczekujaca.

Zalozyciele stowarzyszenia a wlasciwe przyszly zarzad to powinni byc przywodcy. Przeciez to oni powinni miec jasne i spojne cele polityczne, oraz odpowiadac personalnie za swoje dzialania.

Zarząd wybierzemy jak dostaniemy papier z sądu. I nie będą to wybory kapturowe ale publiczne mamy na forum takie możliwości.

Troche to dziwne poniewaz wstepne ustalenie czlonkow zarzadu powinno byc dokonane w chwili powolywania stowarzyszenia.
Skoro nikt na forum nie chce wziasc odpowiedzialnosci za stowarzyszenie to czy w realnym swiecie ktos bedzie chcial wziasc za nie odpowiedzialnosc?
Awatar użytkownika
wolfik22
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

Postprzez qba56 » 15 Gru 2009, 15:06

Wolfik, trochę pomieszałeś.
Są dwa typy organizowania się ruchów społecznych:
1- jest Wódz, który ma wizję i wokół niego gromadzi się grono zwolenników jego wizji.
2- jest idea, która jest bliska wielu osobom. Gromadzą się i wybierają ze swego grona nie wodza a reprezentanta swoich idei.

U nas nie funkcjonuje żaden z tych typów. No, może blizej jest drugiemu ale nie do końca. Ideą przewodnią jest zrobienie polityki bardziej transparentnej, a internet daje takie możliwości. Gdyby inernauci mieli swoich przedstawiciele w Parlamencie, to wszystkie projekty ustaw były by na bieżąca monitorowane. O ile ja nie mam pojęcia o grach hazardowych i to mnie wcale nie interesuje, to na pewno znalazła by się grupa osób które siedzą w temacie i pozostałym uczestnikom mogli by zasygnalizować bzdety i pułapki w ustawie. A sami wiemy, że posłowie którzy głosują jakieś ustawy wcale ich nie czytają. Choćby ten niewypał który zobowiązuje wszystkie firmy, nawet jednoosobowe, do zatrudnienia "strażaka". Gdyby na necie sam projekt się pojawił , to ludzie odkryli by wcześniej, że to wielki bzdet. Nie wiem czy Tobie wyjaśniłem wątpliwości.
Już był przypadek, że pojawił się wśród nas kandydat na lidera. Tak więc Andrzej Zieliński ma rację, że lider a właściwie GŁOS ruchu zostanie wybrany ze skłądu uczestników foru. Jest też tutaj temat KTO (chwilowo zablokowany). Jeżeli czujesz sie na siłach i masz taką chęć to możesz potem wpisać siebie jako kandydata. Reszta albo Ciebie zaakceptuje albo i nie. To jest demokracja. Ja uważam, że nie jesteś osobą tuzinkową i masz pewien potencjał w sobie.
Na razie staramy się znaleźć priorytety naszych działań. Część tych priorytetó zasygnalizowałem. Wg mnie podstawowych. A reszta? Forum wolne, nadawaj...
Awatar użytkownika
qba56
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez Andrzej Zieliński » 15 Gru 2009, 15:32

Wolfik nie doczytałes albo masz problemy ze zrozumieniem tekstu a w dodatku z prawem.
Zarząd jest powołany na potrzeby rejestracji i jego prezesem jest stowarzyszenia jest Qba. NA POTRZEBY REJESTRACJI to chciałem jeszcze raz podkreślić odnośnie poprzedniego zdania. Zarząd zostanie na nowo wyłoniony głosowaniem w stowarzyszeniu po otrzymaniu papieru z sądu, aby nikt nie zarzucił nam że zarząd to jakaś kanapa. Chcesz przywódców? a kogo wybierzesz na teraz? widzisz kogoś na forum kto może reprezentować choćby 40% uczestników forum? No wiec kto? To tak jakbyś wpadł do supermarketu i nie słuchając poglądów ludzi utworzył partie ludzi w zielonych koszulach wybierając na lidera pana z zieloną brodą dlatego bo im się podoba nazwa partii. Lider musi reprezentować poglądy jakiejś części ludzi. Poczytaj i poszukaj osoby na forum po której osoby wpisuja się kolejno bezwarunkowo popieram, bezwarunkowo popieram, bezwarunkowo popieram. Odrazu ci odpowiem. Nie ma takiej osoby

Piszesz że trzy osoby powinny sie zorganizować, a czytałeś chociaż ustawę o stowarzyszeniach? Powinno być ich 15 wg. ustawy gdzie byłes jak szukaliśmy 15 osób? wszyscy głowę w piasek schowali bo wolą wylewać swoje frustracje anonimowo (choćby i ty) na forum niż pokazać się z imienia nazwiska na forum i coś zrobić KONKRETNEGO.

Zapraszamy cie do aktywnego udziału a sam możesz tez być liderem. Zacznij od zmiany nazwy użytkownika na Imie Nazwisko tak jak ja, lub samo imię.
Andrzej Zieliński
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPMozilla

PoprzedniaNastępna

Powróć do ARCHIWA

• Reklama
Pomóż powodzianom
Portal ProjektPI nie bierze odpowiedzialności za informacje zawarte w tematach tu poruszanych.
Pamiętaj więc, że zawartość każdego postu na tym forum wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów, moderatorów, webmasterów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności.