Witaj, zapraszamy do rejestracji w Społeczność Polskich Internautów ProjektPI.

amnestie Giertychowskie

amnestie Giertychowskie

Postprzez Gosia » 05 Paź 2009, 23:09

co sądzicie o ruchach jednego z poprzednich ministrów Romana Giertycha? Chodzi mi tu głównie o amnestie dla maturzystów. Dla mnie to największy błąd w historii polskiego szkolnictwa. Innym jest wycofanie matematyki. Czy jest ktoś kto poda mi jakiś argument za amnestiami? jakiś racjonalny?
Awatar użytkownika
Gosia
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

O:amnestie Giertychowskie

Postprzez Marchello » 06 Paź 2009, 12:33

amnestie pojawily sie poniewaz rzad nieudolnie wprowadzil zmiany w maturach.
dzieki czemu spora czesc maturzystow nie pozdawala.

nie wiem dokladnie, ale prawdopodobnie papiery maturalne z amnestia byly tez odpowiednio oznaczone. wiec raczej uczen nie byl zadowolony z takiego papierka
Awatar użytkownika
Marchello
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Postprzez MichałB » 09 Paź 2009, 00:03

ja słyszałem, że na elitarnych uczelniach były osoby z amnestiami np . Uw czy Polibuda. Dyrektor pewnej ze szkół średnich w moim liceum powiedział, że to żenada brać studentów którzy matury nie zdaliby gdyby nie wujek Roman
Awatar użytkownika
MichałB
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Postprzez Marta » 13 Paź 2009, 00:36

tak, również słyszałam o tym że UW i PW przyjmowały osoby z niezdaną maturą. Uważam to za małą klęskę tych uczelni. Dziś śmiało mogę powiedzieć zdałam uczciwie maturę nikt mi nie musiał pomagać, no może prócz rodziców :) ale ile osób dzięki temu teraz ma w ogóle pracę itd
Awatar użytkownika
Marta
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Odp.: O:amnestie Giertychowskie

Postprzez marcinstp » 14 Gru 2009, 01:05

Marchello napisał(a):amnestie pojawily sie poniewaz rzad nieudolnie wprowadzil zmiany w maturach.
dzieki czemu spora czesc maturzystow nie pozdawala....

Zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Zresztą w tym czasie rząd wiele razy wprowadzał w życie różne buble. Już tak bywa że za jedną złą decyzją następuje kilka równie złych ;)
Awatar użytkownika
marcinstp
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Odp.: amnestie Giertychowskie

Postprzez Underhill » 14 Gru 2009, 02:37

nie uważam, że amnestia była dobrą decyzją...

ale tak w obronie UW i PW... czy mieli możliwość odrzucenia kandydatów np. jeśli na jakimś kierunku były wolne miejsca?
mogli powiedzieć
'panu/pani dziękujemy, bo uważamy decyzję wujka Romana za nie na miejscu'
?

bo szczerze w to wątpię... ale mogę się mylić ;)
Awatar użytkownika
Underhill
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPOpera

Postprzez dzw77 » 19 Gru 2009, 19:52

Sama amnestia jest nieuczciwa wobec osób, które ją zdały - inny się nie przyłożył, a i tak indeks na uczelnię dostał :roll: Potem nauczą się, że w życiu trzeba liczyć na szczęście, a to nieprawda.
Awatar użytkownika
dzw77
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez cooler » 29 Gru 2009, 01:41

Dodałbym jeszcze, że są osoby które dzięki tejże amnestii dostały się na studia (najczęściej płatne) i dalej nic nie muszą robić a wykształcenie wyższe zdobędą. To jest niezwykle niesprawiedliwe dla uczniów, którzy do matury przyłożyli się.
Awatar użytkownika
cooler
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez marcinstp » 27 Sty 2010, 03:01

Jasne że nie jest to sprawiedliwe, ale przecież nikt nie obiecywał, że będzie sprawiedliwie. Pewnie za kilka lat dowiemy się przy okazji następnej komisji poselskiej, że Pan Giertych jest wzywany przed oblicze Jej samej w celu wyjaśnienia afery giertychowskiej inaczej zwanej powszechną amnestią maturalną. Powstanie precedens i już nie będzie matury bo i po co, skoro wszyscy uczniowie ją zdadzą za pomocą amnestii.
Awatar użytkownika
marcinstp
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Postprzez kaczord » 09 Lut 2010, 21:24

A mnie ciekawi jak będą wyglądały tegoroczne wyniki matur z matematyki, i czy jeśli wypadną fatalnie, to czy ktoś znów zaproponuje taką amnestię?
Awatar użytkownika
kaczord
Użytkownik ProjektPI
Użytkownik ProjektPI

Windows XPFirefox

Powróć do Ministerstwo polityki edukacyjnej, kultury i sportu

• Reklama
Serwis randkowy
Portal ProjektPI nie bierze odpowiedzialności za informacje zawarte w tematach tu poruszanych.
Pamiętaj więc, że zawartość każdego postu na tym forum wyraża poglądy i opinie jego autora a nie administratorów, moderatorów, webmasterów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności.